Poštar zvoni uzalud

Ne znam zašto me svaki put zabezekne nedostatak svesti i solidarnosti kad sam već odavno shvatila da smo doživeli kafkijansku metamorfozu i preobrazili se u Gregora Samsu. Neki u obliku buba, neki u obliku miševa, a svi sa težnjom da proces dovršimo u govnima.

„Dakle, kojim nas sad povodom smaraš istim pričama?“ – pitate se. Štrajkuje jedan deo radnika pošte, pa rekoh da vas obavestim. O reakcijama na isti. Eno tamo, mučeni, napaćeni „običan narod“ kuka. „Svi su nešto nezadovoljni, a sve preko naših poštenih leđa“, kažu. „Moj paket nije stigao, sledi tužba“, dodaju drugi. „Običan, napaćeni, pošten narod“ ne štrajkuje. Ne pravi probleme. Ni sebi ni drugima. Osim kada ga ti drugi ometaju u slanju paketa. Jer, ipak, brate, paket! Šta ima tamo neki poštanski službenik da traži veću platu umesto da šalje pakete? Šta ima da se buni uopšte? Radi za trideset hiljada? Ma ja mu ne bih ni toliko dao. Nego otkaz, pa da vidiš, brale. Ima ko će i za manje.

I stvarno. Sramota jedna. Nisu sačekali odobrenje sindikata. Kao, sindikat ih zavlači. Ma nemoj! Svi znamo da u sindikatima rade kanonizovani sveci. Prema tome, biće bolje čim se desi drugi Hristov dolazak. Nego bagri neverničkoj teško da čeka. Đavo ih uzeo pod svoje, pa im šapuće: pare, pare, pare… Za hleb, za mleko, za cipele, za krompir… I to se bre pomamilo. Usmerilo se na materijalno, zaboravilo na duhovne vrednosti, sveto srBstvo i svetosavlje, hoće da trpa u guzicu, pa sad ja, koja preko pošte primam platu, ne mogu da dođem do novca!

Ovaaaaj, ček’ sekund! Ne mogu da dođem do novca? Za hleb, mleko, krompir… Jebo te, lukav je taj đavolji nakot, začas te preobrati. Zamalo i ja da skliznem na tu „kovu od bavave“ i da pređem na stranu bezdušnog satanističkog kulta kome je samo neki standard, lažni sjaj i pohlepa u glavi.

Idem odmah da se ispovedim, pokajem, zamolim za pokoru. Evo, taman neću moći da podignem platu, pa će post da mi očisti dušu. Ili možda neće. Možda me razbesni, pa se i ja pridružim časnim krstašima ili inkviziciji i povičem: „Kakvo smanjenje plate? Na lomaču s njima, neposlušnim poštanskim radnicima!“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s